Virtuaalisella coachauksella myönteistä voimaa uuteen

25.03.2020

Juoksulenkki kiermurtelevillä metsäpoluilla oli ennen se keino, jolla sain energian virtaamaan ja ajatukset liikkeelle. Parhaat ratkaisut ja uudet ideat ilmestyivät kuin tyhjästä juuri kun puuskutin pisintä ylämäkeä vanhan hiihtoladun pohjaa pitkin. Siinä sitten äkkiä puhelin esiin ja puhumaan mietteet videolle! Siinä saattoi jokunen oravakin päästä kuvaan taustalla.

Toinen keino, jonka puoleen yhä useammin käännyn kun haluan löytää ratkaisun johonkin, on toisen ihmisen kanssa keskusteleminen. Siinä tapahtuu vähän samanlainen ilmiö kuin metsälenkillä: yhtäkkiä ajatus tai idea ponnahtaa tietoisuuteeni ja siinä se on, näin aion edetä!

On inspiroivaa keskustella ihmisen kanssa, jolla on kyky kuunnella, kyky haastaa positiivisesti näkemyksiäni ja ajatuksiani, ja jolla on monesti myös sellaista tietoa, jota minulla ei ole – tai jota en ole osannut hakea. Asiat alkavat loksahdella paikoilleen kuin palapelissä, jossa molemmat etsivät nurmikentän vihreitä paloja ja sovittelevat niitä kokonaiskuvaan. Kahden kesken syntyy jo paljon enemmän ja nopeammin, kuin yksin.

Coachauksessa on sama idea, mutta siinä asetetaan aina myös konkreettisia tavoitteita ja työskennellään kohti aitoa muutosta, kohti kehitystä jossain asiassa. Valmentajan ja valmennettavan välille muodostuu nopeasti luottamus ja avoimuus, kun ollaan yhdessä sovittu tavoite ja luotu suunnitelma miten edetään. Keskustelua ei tarvitse tarkasti rajata.

Tarkoituksena on, että coachauksessa oleva ihminen kuuntelee myös itseään ja ääneen puhuttuna asioihin tulee usein oivallus omasta alitajunnasta, kun valmentaja on tiedon kautta pohjustanut asiaa, heittänyt muutaman hyvän kysymyksen ja haastanut ihmistä ajattelemaan uudella tavalla. Jo pelkästään kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen on ihmiselle niin vahva perustarve, että sen tyydyttäminen positiviisesti vapauttaa oman mielen ratkaisukyvyn. Uuden oppiminen ja sen vieminen arkeen sopivina askelina coachausten välissä vahvistaa muutosta.

Coachauksessa käsiteltävät teemat voivat olla monenlaisia. Ehkä tarvitset sparrausta johonkin ajankohtaiseen tilanteeseen, sen käsittelyyn tai ratkaisemiseen, omaan jaksamiseen ja voimavarojen lisäämiseen. Yhtä hyvin coachauksessa edetään kohti ammatillisen osaamisen lisäämistä, luodaan askeleet ja suunnitelma. Ajanhallinta ja oman työelämän organistointi, itsensä johtaminen, toisten johtaminen ja erilaisuuden kohtaaminen – coachauksessa pääset hakemaan juuri sitä, mitä itse eniten tarvitset. Ja mikä parasta, coachaus toimii erinomaisesti myös virtuaalisesti.

Kuuntelen mitä kerrot ja mitä toivot ja tavoittelet. Lähdetään siitä liikkeelle ja luodaan polkua muutokseen keskustelemalla, sparrailemalla ja haastamalla myönteisellä voimalla. Käännetään katse kohti tulevaisuutta.

LUE MYÖS TÄMÄ BLOGI

Mikä johtamisen ja esimiestyön alueella ovat ne perusasiat, jotka kuntoon laittamalla konkreettinen johtamis- ja esimiesosaamisen kasvu olisi huomattavinta?

LUE LISÄÄ

Simple Share Buttons
Simple Share Buttons