Itsensä tunteva johtaja on ”in” – katso ulos jotta näet sisälle

25.09.2014

Näen ajassa itsetutkiskelun tarvetta. On sitten kyse yrityksen tai henkilöstön kehityksestä ja kehittämisestä. Mutta myös johto hakee tuntumaa ja voimaa sisältä. Niin yrityksissä kuin ihmisissäkin on valtavasti tietoa ja taitoa sisällä, mutta hektisessä ja toisaalta rutinoituneessa toiminnassa on vaikea löytää uutta tapaa ajatella ja toimia. Siksi yhä useampi esimies ja johtaja etsiytyy valmennuksiin, joissa voi voimaannuttaa itseään, liiketoimintaa tai henkilöstöään.

Kysymys on, että vaatiiko muuttuneet markkinat itsetuntemuksen lisäämistä vai ovatko ihmiset informaation ristiaallokossa niin eksyksissä, että he kaipaavat tietoa siitä, keitä ovat tai mitä pitäisi tehdä. En tiedä, ehkä molempia?

Toimitusjohtajamme Kalle Tarpila on sanonut, että alaiset ja asiakkaat ovat tulevaisuuden uudet pomot. Hyvin kiteytetty. Se on myös saanut minut ajattelemaan asiaa laajemmin. Viime aikoina ei ole ainoastaan tavallisen työläisen pää pölkyllä vaan myös johdossa tuulee. Sosiaalinen media, co-creation ja muu aktiivinen vuorovaikutus yritysten ja asiakkaiden välillä on tehnyt liiketoiminnasta dynaamisempaa ja läpinäkyvämpää. Vaikka työyhteisön hyvinvoinnista on tullut yksi menestymisen mittareista, en väitä että työhyvinvointi olisi mitenkään lisääntynyt. Paineet huipulla kasvavat asiakkaiden ja henkilöstön suunnalta. Enää ei riitä, että kumartaa omistajien suuntaan.

Mitä itsetutkistelu sitten itse kullekin antaa? Väitän että se antaa hyvin erilaisia vastauksia. Yksi löytää uusia puolia itsestään ja toisistaan, jotta voi esimerkiksi hyödyntää tehokkaampia vuorovaikutuskeinoja erilaisten ihmisten kanssa. Toinen oivaltaa jotakin ja muuttaa toimintaansa sen mukaan. Ehkä joku saa mahdollisuuden pysähtyä nähdäkseen asiat toisin, löytääkseen sen jonkin, joka toisi uutta energiaa ja suuntaa nykyiseen toimintaan. Joku taas toteaa saaneensa itseluottamusta lisää: tiedän kuka olen, mitä osaan ja mitä haluan.

Voimaa, energiaa, valoa, uskoa, oivalluksia, ideoita, innovaatioita, laajuutta, yhteyksiä – kaikkia näitä antaa lyhytkin hetki, kun antaa itselleen mahdollisuuden tutustua itseensä. Yhdelle toimii jooga, toiselle persoonallisuustesti. Valmennuksessa, coachingissa tai vastaavassa pääsee lisäksi haastamaan itsensä kunnolla ja näkee, ettei ole yksin. Vastaukset löytyvät sisältä, kun katsoo ulkoapäin.

”Laakson näkee vuorelta ja vuoren parhaiten laaksosta.” – Macchiavelli: Prinssi

Uskalla siis katsoa ulospäin löytääksesi, mitä on sisälläsi.

LUE MYÖS TÄMÄ BLOGI

Neuvotteleminen on ihmisten välinen taitolaji. Olitpa kummalla puolella pöytää tahansa, tärkeintä on kykysi ohjata neuvotteluita ja soveltaa omaa neuvottelytyyliäsi riittävästi vastapuolen tyyliin, rakentaa luottamusta ja vaikuttavuutta.

LUE LISÄÄ

Simple Share Buttons
Simple Share Buttons