Talent ohjelmat - unohtuiko jotain?

20.11.2013

Talent management on tällä hetkellä jos ei jokaisen niin ainakin monen suomalaisen ja kansainvälisen yrityksen agendalla. Yrityksissä suunnitellaan ja implementoidaan kovalla vauhdilla talent ohjelmia ja keinoja tunnistaa potentiaaliset kyvyt sekä niin sanotut hiomattomat timantit työntekijöiden joukosta. Valintakriteerit ja ohjelmat talenttien kouluttamiseksi noudattavat monissa yrityksissä monesti samanlaista mallia – kiitos siitä suomalaisille kansainvälisille suuryrityksille, jotka ovat kouluttaneet osaavia HR ihmisiä.

Olen kuitenkin huomannut, että hyvin usein talent ohjelmien tarkoitus on kasvattaa ja kehittää talenttien osaamista sekä taitoja, mutta kokonaan on unohtunut kolikon toinen puoli eli se miten talentteja johdetaan. Ohjelmien tarkoitushan on edistää talenttien sitoutumista yritykseen ja kasvattaa heistä tulevaisuuden johtajia kyseisessä yrityksessä. Kalliit koulutukset ja ohjelmat kuitenkin helposti unohtuvat eivätkä sitouta talentteja yritykseen mikäli esimiehellä ei ole oikeaa ymmärrystä siitä miten heitä johdetaan. Toisaalta oikealla tavalla johdettu talentti saattaa kasvaa niin hyväksi työntekijäksi, että hänen arvonsa yritykselle on kultaakin kalliimpi.

Oletusarvona usein on, että talentit olisivat jotenkin sitoutuneempia yritykseen kuin muut työntekijät, mutta todellisuus on monasti jotain aivan muuta. He eivät myöskään usein tykkää tulla johdetuiksi sanan perinteisessä merkityksessä, mikä tekee heidän sitouttavasta johtamisestaan entistä haastavampaa. Olisiko aika valmis sille, että laajentaisimme käsitteen itsensä johtamisesta ja johtamistyylien tunnistamisesta myös talenttien esimiehiin? Olisiko siis aika miettiä talent ohjelmat uudelleen ja laajentaa niitä niin, että myös talenttien esimiehet saisivat koulutuksen talenttien johtamisesta? Mitä käytännön vinkkejä ja ohjeita esimiehet voisivat saada, jotta talenttien päivittäisjohtaminen kantaisi todella hedelmää ja palvelisi niin lupaavien kykyjen kuin yrityksen kasvua? Jos kiinnostuit, seuraa blogiamme myös jatkossa.

– Karoliina Pollari –

Tuija Aro

Olen loputtoman kiinnostunut meistä ihmisistä, siitä mitkä tarpeet ohjaavat kykyämme johtaa itseämme ja miten esimiehenä ja johtajana ymmärrämme uuden aikakauden vaatimusten vaikutuksen ihmisiin.

Jukka Kotkanen

Havaintojani maailmasta ympärillämme. Yllykkeitä ajatella ja toimia uusilla tavoilla.

Raymond Edelmann

Satu Pitkämäki

Täyttä asiaa ja näkökulmia ammatissa ja ihmisenä kehittymiseen.

LUE MYÖS TÄMÄ BLOGI

Yhä useammin asiantuntijat löytävät itsensä tilanteesta, jossa heidän työnsä olennaisena osana kuuluu toimia myyjänä. Tulee hoitaa asiakassuhdetta laajemmin, kuin vain ratkaista heidän sen hetkiset tekniset haasteensa järjestelmän tai laitteiston kanssa, tai koulutuksen ja ohjeistuksen lisäksi.

LUE LISÄÄ

Simple Share Buttons
Simple Share Buttons